Det råder ingen brist på stora band ifrån Sverige, vår musikexport är enorm för ett sådant litet land och många välkända namn har funnit sitt fäste på den internationella musikscenen. I samtal med mina Amerikanska vänner så brukar dom allt som oftast nämna just ABBA, för det är något som man klassiskt tänker sig som svenskt. Men bland alla superband där ute så har vi bland annat Swedish House Mafia från vår vackra huvudstad. Men dom startade inte som ett superband på en gång, utan fick som alla andra kämpa för sin status och allting tog sin början strax innan 2008.

Innan dom var ett officiellt band så brukade Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello spela tillsammans på hemma fester och pubar. Då och då så brukade även Eric Prydz haka på för vissa shower. Namnet Swedish House Mafia var dock inget som dom själva kom på utav var ett smeknamn som vänner och fans gav dom efter att dom började spela att mer på olika jippon och tillställningar. Snart så fastnade namnet och vännerna bestämde sig för att göra det till sitt officiella bandnamn. Eric Prydz bestämde sig dock för att inte gå med i gruppen eftersom han såg sig själv som ett kontrollfreak i studion och har svårt att samarbeta på låtar, även med goda vänner. Detta har dock inte hindrat honom från att med jämna mellanrum dyka upp och gästspela tillsammans med trion.

Redan 2007 så släppte bandet låten ”Get Dumb” tillsammans med Laidback Luke, vilken dom även gjorde ”Leave the world behind” tillsammans med 2009. 2010 så bytte dom skivbolag till UMG’s Polydor Records efter att ha blivit oense med sitt gamla skivbolag EMI, då bandet och bolaget hade olika visioner och idéer. Snart därefter så släppte dom låten ”One” vilken även var den allra första låten under deras nya moniker som Swedish House Mafia. Dom började även förfina sitt sound och få till ett bättre arbetssätt i studion vilket underlättade arbetet med nya låtar och album. Under hösten 2010 så släppte dom sin första dvd dokumentär med titeln ”Take One.” Dokumentären filmades över 2 hela år, med material från 253 gig och från 15 olika länder som bandet spelat i. Enligt regissörerna Henrik Hanson och Christian Larson så fans det inget narrativ utan man klippte istället ihop olika konversationer och sekvenser med bandmedlemmarna för att få en sammanhållande story. Allting i filmen visas kronologiskt och man behövde inte skapa situationer som bandet reagerade på eftersom dom alla 3 hade så starka personligheter redan. En andra dokumentär spelades in med titeln ”Leave the world behind” vilken hade premiär under 2014 års SXSW festival. Innan den hann visas så splittrades dock gruppen år 2012 eftersom dom enligt egen utsago nått fram till en punkt där dom inte visste vad dom ville göra längre. Dom utförde en sista turné tillsamman vilken avslutades vid Ultra Miami, 2013. Axwell och Sebastian Ingrosso har sedan dess fortsatt att arbeta tillsammans under det nya bandnamnet ”Axwell Λ Ingrosso” och har kontrakt med Def Jam Recordnings.