Även om många anser att elektronisk musik så som Trance, Techno och House är ett modernt tilltag på musikscenen så sträcker dess historia längre bak än vad man kanske kan tro. House Musik har sina rötter ifrån tidigt Chicagos tidiga 80-tal. Tidig house musik karaktäriserades utav sitt repetitiva 4/4 beat och rytmer utav trummaskiner. Det var en tydlig kusin till disco men med ett mer elektroniskt och minimalistiskt sound, samt inom house så var repetitiva slingor och beats viktigare än sång. Dj:s började spela House under tidigt 80-tal I Chicago och 1984 så hade det blivit en populär genre med starka kopplingar till olika Afroamerikanska och gay subkulturer. Snart så spred det sig till andra stora amerikanska städer så som New York City, Baltimore och Detroit bland andra. Därefter så växte dom och utvecklades till egna varianter utav House som sedan spred sig över världen och blev populära i Europa, Sydamerika och så långt bort som i Australien. Artister så som Phuture, Mr. Fingers och Frankie Knuckles ledde den nya vågen och har sedan dess blivit ihågkomna som både grundare och ikoner inom House och dess olika varianter.

I Europa så var det slagdängan ”Pump up the volume” utav MARRS, 1987 så var det verkliga genombrottet och slog sig in på topplistorna tillsammans med en hjord andra artister. Under slutet av 1980-talet så började plötsligt tidigare underground Dj:s bli erbjudna kontrakt utav större skivbolag och under 1990-talet så färgades House musiken allt mer utav mainstream pop och dansmusik. Det var inte längre en gömd genre för dåtidens hipsters utan växte sig till ett populärt världsomspännande fenomen. Faktum är att Chicagos borgmästare Richard M. Daley under 2005 utnämnde den 10 Augusti till ”House Unity Day” i samband med Trax records 21 jubileum. Trax records var en independent House-skivbolag och agentur som var med och hjälpte genren växa till vad den är idag. Borgmästare Daley passade även på att erkänna Chicago som House ursprung och hur stolt staden var till att ha medverkat till musikens tillväxt.

2010 var ett stort år inom House och flera nya olika sorts sound började ploppa upp på internet och på spelningar. I Sverige så växte Progressiv House fram med Swedish House Mafia i täten vilket sedan vidareutvecklades utav Avicii och Alesso. I Nederländerna så började man spela ”Dirty Dutch” som karaktäriseras utav sitt smutsigare ljud och mörkare arpeggios. Men tillsammans med dessa nya inriktningar så har även flertalet flertalet purister trätt fram och vill med sin musik ta House tillbaka till sina minimalistiska rötter igen. Många artister inom RnB och Hip Hop har även börjat använda sig utav House repetitiva sound för att hitta nya unika vinklar till sina låtar och skrida över gränserna, vilket i sig gör att dom kan få tillgång till en större publik än tidigare. På senare år har även K-pop och J-pop band influerats utav House vilket gjort att sedan 2015 har genren växt markant i centrala och östra Asien. Detta är även något som märks av på den Asiatiska filmscenen där allt fler K-pop eller J-pop låtar dyker upp i filmsoundtracks och sprider sig som en löpeld i städer så som Hongkong, Tokyo och Seoul.